torsdag 28 januari 2010

Crostini med cannellinibönor


Jag köpte cannellinibönor förra våren när jag var på semester i Italien men hade helt glömt bort dem, först nu när jag rensade skåpen inför mitt Italien-utbyte så hittade jag dem. Typiskt att jag tillagar bönorna först nu, just innan jag igen åker till Toscana. Cannellinibönorna är väldigt populära i Toscana så jag lär få äta mycket av dem kommande halvåret.

Crostini passar bra som plockmat eller som antipasto, det är enkelt att tillaga även till en större bjudning! Bönröran är även god som så och passar perfekt som en dipp till grillat bröd och grönsaker. Vitlöken, rosmarinen och citronsaften gav en väldigt fin smak åt cannelliniröran, som jag brukar säga så smakade det precis som om man vore i Italien, härligt!

100 g torkade cannellinibönor (blötlagda övernatten) eller en burk konserverade cannellinibönor
4 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
Några blad färsk rosmarin
Olivolja
1 dl köttbuljong av bra kvalitet
Saft från 1/3 citron
Salt
Peppar

Skölj de blötlagda cannellinibönorna och lägg i en kastrull med 4 dl vatten, tomatpurén och lite salt. Låt vattnet koka upp, låt bönorna sedan sjuda på svag värme utan lock i ca 2 timmar. När vattnet har sugits in i börnorna kör man dem i en blender så att man får en slät röra. Hacka vitlöken och rosmarinbladen och fräs i lite olivolja. Tillsätt bönröran och blanda väl. Häll i köttbuljongen (uppvärmd) och blanda tills det blir en slät sås. Ifall såsen är väldigt lös kan man steka såsen lite längre, rör om hela tiden. Smaksätt med olivolja, citronsaft, salt och peppar. Röran håller sig några dagar i kylskåp.

Skär små skivor batong eller ciabatta och toppa med bönröran, värm bröden i ugnen (200 grader ca 10 min). Jag garnerade crostinina med lite persilja och parmesanost, jätte gott!

Källa: Toscanalainen keittiö, S. Alexander och M. Beer

måndag 18 januari 2010

Hemligheten bakom bra maräng!


Under hösten och vintern har jag bakat maränger med ett antal olika recept i hopp om att hitta det perfekta receptet, och nu tror jag äntligen att jag har funnit det! Med det här receptet blev inte marängerna för sega, utan de blev spröda och bara smalt i munnen, perfekta!

Tips för att lyckas med maränger:

* Använd helst rumsvarma äggvitor, eftersom de är lättast att vispa upp.
* Se till att kärlen och vispen är torra och framförallt rena!
* Se till att det inte finns ens en liten droppe av äggulan bland vitorna, då bildas det inte ett hårt skum.
* Tillsätt några saltkorn eller lite citronsaft för att få ett mera hållbart skum (det sänker Ph-värdet vilket bidrar till ett mera hållbart skum).
* Vispa först försiktigt så att vitan (proteinerna) inte slits sönder och öka sedan hastigheten.
* Vispa tills skummet är såpass hårt att det bildas toppar när man lyfter vispen, eller att man kan vända bunken upp och ner.
* Grädda i låg temperatur i ca 2 timmar för att få spröda maränger. Maränger som gräddas i högre temperatur (120-150 grader) i kortare tid blir ofta sega, vilket ibland förstås kan vara önskvärt...

Spröda maränger:

4 äggvitor
1,5 dl florsocker

Separera äggvitorna från äggulan, tillsätt 0,5 dl florsocker till äggvitorna. Vispa vitorna till hårt skum, när skummet börjar bilda sig rör man försiktigt ner resten av sockret lite i taget. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i 80-100 grader i 1,5-2 timmar, stäng av ugnen och låt marängerna stå i ugnen ännu en timme. Jag använder en stor stjärnformad tyll för att spritsa ut marängerna.

Gräddglass, maränger, grädde, färska bär och lite choklad- eller kolasås är aldrig fel!

torsdag 14 januari 2010

Små ostkakor med passionsfrukt


För att göra små ostkakor behöver man ha hård plastfolie, i stil med overheadfolie, som man klistrar ihop till cylinderformade formar. Plastfolie är även bra att använda när man gör ostakakor i formar med löstagbara kanter, man får en jämnare yta på ostkakan om man lägger en plastfolie på insidan av kanterna. Plastfolien kan man köpa på välsorterade bak-dekorations butiker samt vissa nätbutiker t.ex. Confetti.

6-8 st små ostkakor

Botten:
140 g Bastogne-kex
75 g margarin

Fyllning:
200 g färskost
2 dl vispgrädde+2 msk socker
4 gelatinblad
4-5 passionsfrukter

Smält smöret och låt det svalna lite. Smula kexen smått och blanda med smöret. Tejpa ihop 6-8 st lika stora formar, ca 5 cm i diameter. Fördela kexblandningen jämnt i formarna.

Lägg gelatinbladen i blöt, låt stå ca 10 min. Vispa under tiden grädden med sockret, blanda försiktigt i färskosten. När gelatinbladen har mjuknat smälter man dem i 1-2 msk kokhett vatten och rör ner i grädd-blandningen. Tillsätt fruktköttet från passionsfrukterna. Fördela blandningen jämnt i de små ostkaks-formarna och låt stå i kylskåpet minst några timmar så att ostkakorna stelnar. Servera t.ex. med hallon.

tisdag 12 januari 2010

Runebergstårta



Så var det den tiden på året igen, nämligen dags för att baka och äta både runebergstårtor och fastlagsbullar! Själv föredrar jag runebergstårtor framför fastlagsbullar, men det är nog ett jämnt spel! Synd att båda bakverken måste tillverkas exakt samma period om året, man hamnar alltid prioritera den ena framför den andra i bageriet, inte bra...

Receptet jag använder är från HBL, som jag har ändrat på lite. En riktig runebergstårta skall fuktas med arrak, men med det här receptet är det inte ett måste, runebegstårtorna är tillräckligt fuktiga även utan punchen!

12 st

180 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl lättgrädde
3,5 dl vetemjöl
3/4 dl ströbröd (jag använde hemlagat, av franskbröd)
3/4 dl digestive-kexsmulor
3/4 dl grovtmalen mandel
1,5 tsk bakpulver

Hallonsylt

Glasyr:

2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten
Några droppar citronsaft
(Vitt färgämne för att få riktigt vit glasyr)

Vispa margarin och socker. Tillsätt ett ägg i taget samt grädden. Blande de torra ingredienserna sinsemellan och rör ner i smeten. Klicka smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktade fingrar och gör en grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna och dekorera med glasyren.

Enkla marsipanrosor

Att göra marsipanrosor är inte alls så svårt som det ser ut, här får ni en bildserie på hur jag brukar göra mina rosor!