måndag 24 augusti 2009

Svartvinbärssaft


Ibland känner jag mig faktiskt mera som en sextiofyra åring än en tjugofyra åring. Det gjorde jag minst sagt när jag kokade svartvinbärssaft, men det var ändå värt det, saften blev jätte god fastän det var första gången jag kokade saft. Det är dessutom trevligare att dricka hemlagad saft, man vet att det inte finns några tillsatsämnen och visst är det lite små mysigt. Därtill fungerar det som en trevlig gåva att ta med sig t.ex. till sensommarens kräftskivor!

Ca 1 liter saft

1 kg svartavinbär (2 liter)
7 dl vatten
Ca 5 dl socker för varje avrunnen liter saft

Koka upp vattnet. Häll i bären (de måste inte vara perfekt rensade) och låt koka i 10 min. Krossa bären mot kastrullens botten. Sila saften, låt rinna för sig själv, ”tryck” inte saften ur bären. Mät saften och koka upp med 5 dl socker för en liter avrunnen saft. Koka i några minuter och ta bort skummet på ytan med en sked. Jag silade saften ännu genom en silduk. Häll upp i rena, uppvärmda glasflaskor. Späd ut med vatten, varav saft ca 1/4.

Man kan också frysa saften i t.ex. små plastflaskor. Om man fryser skall man inte fylla flaskan upp ända, eftersom vätskans volym ökar som fryst.

lördag 22 augusti 2009

Pavlova med blåbär och lemon curd



Rekommenderar verkligen att pröva denna lemon curd, min nya favorit!



Min labrador Viggo fyllde två år igår, och dagen till ära bakade jag denna tjusiga pavlova tårta. Själva födelsedagsbarnet(hunden) fick dock inte äta av kakan, men det var ett utmärkt svepskäl för matte att baka! Det har minsann varit två fartfyllda år, vi hoppas på att det blir många fler men ack lite lugnare tack.

Själva bakandet var lite hackigt, det var först pavlova nr. 2 som blev lyckad. Jag kan rekommendera att inte grädda maräng i >150 grader. Följde ett recept var man skulle sätta ugnen på 180 grader och sedan sänka till 150 grader vilket inte alls fungerade, marängen smakade genombränt. Nästa tårta gräddade jag i 120 grader och det blev mycket bättre! Den första versionen spritsade jag dessutom så att kakan blev som i runda cirklar, det var inte heller en så lyckad ideé. Pavlovan skall ju vara maffig och hög, det blir den inte om man spritsar ut den. Mycket enklare och framförallt snyggare blir det genom att klicka ut marängsmeten med en sked. Men bli inte skrämda, den här tårtan är super enkel så länge man följer ett bra recept. Om jag berättar att jag åt nästan halva tårtan själv, kanske det talar om hur god den var!


Maräng:

4 äggvitor
2-2,5 dl socker

Fyllning:

½ burk Mackays lemon curd
2 dl grädde
Blåbär

Vispa rumsvarma äggvitor till hårt skum, blanda i sockret lite åt gången. Grädda i 120 grader i ca 1 timme och låt svalna. Klicka ut på bakplåtspapper till en rund cirkel, ca 28 cm. Om man vill kan man rita ut en cirkel på pappret. Bred ut lemon curd över tårtbottnet. Vispa grädden med lite socker och bred ut på tårtan. Dekorera med färska blåbär.




Hunden Viggo med hans födelsedags present!

torsdag 20 augusti 2009

Pizza med rucola och parmaskinka



Hemligheten till god hemlagad pizza ligger i att använda färdiga pizzamjöl. Det går också att använda 50/50 av specialvetemjöl och durumvetemjöl. Vad kommer till fyllningen är mozzarellaost ett måste! Annars kan man välja fyllningen enligt smak. Parma & Rucola är min favorit pizza, den består av en pizza Margherita som toppas med färsk rucola och parmaskinka efter att den varit i ugnen, fantastiskt gott! För att riktigt laga till det brukar jag toppa en färdiggräddad pizza med basilikaolja.

5 dl vetemjöl (durum eller pizzamjöl)
1/3 paket färskjäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja

Lös jästen i handljummet vatten. Blanda med mjölet och resten av ingredienserna, knåda antingen för hand eller använd en hushållsmaskin med degkrok. Knåda i ca 5 min. Låt degen jäsa mjölad och övertäckt på ett varmt ställe i ca 1 timme. Jag brukar alltid använda en skål av stål och lägga den i ett varmt vattenbad.

När degen jäst färdigt tippa upp den på ett mjölat bakbord och arbeta antingen till en stor pizza eller ett par små. Snurra och tryck ut degen för hand, undvik att kavla den.

Fyllning:

Vilken typ av tomatsås man använder är ganska avgörande, men jag tycker tomatpuré fungerar bra, den har passlig konsistens och är lätt att få tag på.

2 brk tomatpuré
2 bollar mozzarellaost
3 dl riven ost
80 g parmaskinka
En stor knippe med rucola
Svartpeppar

Basilikaolja:

En knippe basilika
3/4 dl god olivolja
1/2 klyfta vitlök

Blanda ingredieserna för basilikaoljan i en blender, eller hacka basilikan och vitlöken fint för hand och blanda med oljan.

Bred ut tomatpurén över hela pizzabottnet. Strö på den rivna osten, det skall inte bli ett så tjockt lager. Skiva mozzarellan och fördela jämnt över pizzan. Ringla över lite olivolja och riven parmesanost. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Ifall man orkar satsa, kan man grädda pizzan på en het ugnsplåt. När pizzan är färdiggräddad toppa med basilikaolja, rucola, parmaskinka och lite svartpeppar från en kvarn.

Avnjut med ett trevligt italienskt rödvin, det är ju bara ett måste om man äter en så här god pizza!

fredag 14 augusti 2009

Kryddiga falafel med koriander och mynta



Inspirerad av mina vege-kompisar har jag övervägt att börja med en köttfri dag i veckan. Det talas om ”Go vegetarian 1 day a week” runt om i världen, och kommer säkert att bli ännu mera aktuellt i framtiden. Förutom att det är hälsosamt för kroppen är det även miljövänligt, bidrar bl.a. till att minska på växthusgaserna. Den belgiska staden Ghent blev i maj den första staden som införde ”en köttfri dag i veckan”, detta för att minska på övervikt och förbättra klimatet, bra gjort va?!

Personligen skulle jag för tillfället (tyvärr) inte kunna tänka mig bli vegetarian på heltid, men en dag i veckan är väl ingen uppoffring! Kolla här för tio bra orsaker att bli vegetarian för en dag i veckan, men ta det kanske med en nypa salt…

Ett smarrigt recept till alla vegetarianer och även icke-vegetarianer är de här smakrika falafel. Smaken av färsk koriandern och mynta är alldeles fantastisk. Visste ni att koriander är den nya trend-ingrediensen? Det är faktiskt jätte gott, använder koriander alldeles för sällan, jag måst försöka skärpa mig! Receptet är inspirerat av Jamie Olivers falafel ur kokboken hemma hos Jamie. Kom ihåg att vara försiktig när du friterar. Ha alltid ett lock till kastrullen i närheten, ifall det börjar brinna skall man absolut inte släcka lågorna med vatten, utan kväva dem med locket.

1 brk konserverade kikärter
En stor knippe färsk koriander
En knippe färsk mynta
En halv röd chili (mer eller mindre beroende på hur starkt man gillar det)
1,5 tsk spiskummin
0,5 tsk cayennepeppar
¾ dl mjöl
Skalet från en citron
Salt & Peppar

0,5-1 liter rypsolja

Blanda först de färska örterna i en blender så att det blir till ett fint hack. Blanda i resten av ingredienserna förutom mjöl, och kör i blendern till en slät massa. Blanda till sist i mjölet. Rulla för hand till bollar eller forma med två skedar till kroketter som jag gjorde. Mjöla bollarna lätt och lägg dem på ett fat förklätt med smörpapper.

Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Testa om oljan är tillräckligt het med en bit ljust bröd, om den flyter till ytan och får färg är det tillräckligt hett. Fritera bollarna en åt gången tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lyft upp dem en hålslev, och ställ dem på ett fat förklätt med hushållspapper. Servera dem med en god sallad och tsaziki. Jag brukar köpa färdig tsaziki, men håller på att finslipa ett eget recept, bloggar om det när det är färdigt.

tisdag 11 augusti 2009

Pasta med broccoli, pinjenötter och mascarpone


Receptet har jag hittat på avaruusasema bloggen, och jag är glad att jag gjorde det för pastan var jätte lyxig och enkel att laga, och smakade riktigt italienskt.

pasta för 2 pers, ca 200 g

En liten lök
2 klyftor vitlök
1 dl pinjenötter
färsk basilika
1/2 broccoli
100 g mascarpone

Koka pastan al dente. Koka upp vatten för broccolin. Rosta under tiden pinjenötterna på en torr stekpanna, lägg till sidan när de fått lite färg. Koka broccolin knopparna i 2-3 min eller tills de mjuknat lite. Stek tärnad lök och pressad vitlök i lite olja. Stek även broccolin och tillägg mascarpone osten. Blanda och smaksätt med salt och peppar. Blanda till sist i den kokta pastan, pinjenötterna och riven basilika. Servera med riven parmesanost.

lördag 8 augusti 2009

Blåbärspaj





Nu har jag äntligen tagit mig till stugan för att plocka blåbär. I år finns det massor med blåbär, och stora är de dessutom, härligt! Första, och definitivt inte sista, blåbärs bakverket blev en klassisk blåbärspaj. Receptet är faktiskt jätte bra, pajen blev precis sådan som jag ville ha den, och enkelt var det dessutom. Kanelen gav en god och lite mustig smak, rekommenderar att pröva på det.


150 g smör el margarin
1 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel (kan bytas ut mot vaniljsocker)

Ca 6 dl blåbär
2 msk potatismjöl
1-2 msk socker

Vaniljsås eller vaniljglass

Blanda smöret med sockret med en elvisp, blanda i ägget. Blanda ihop mjöl, bakpulver samt kanel och blanda mjölblandningen med degen. Smörj en pajform (28 cm) och tryck i pajdegen. Blanda blåbären med potatismjöl och socker och häll på pajen. Grädda i 175 grader i 30-40 min. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås eller glass.



onsdag 5 augusti 2009

Mazarintårta



Även detta recept är från boken a piece of cake. Visst är det härligt när man samtidigt kan få tag på färska jordgubbar, blåbär och hallon. Synd bara att det endast är under ett par veckor om året. Därför måste man passa på att baka massor med goda kakor som man kan dekorera med härligheterna! Otroligt enkelt recept och smaken var jätte bra, en perfekt sommartårta!

250 g margarin
500 g mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl

Mandelspån el mandelkross

Värm ugnen till 175 grader. Vispa margarin och riven mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vänd till sist i vetemjölet för hand. Smörj en kakform med löstagbara kanter, bröa antingen med mandelspån eller mandelkross. Häll i smeten och grädda i ca 30 min. Dekorera med t.ex. med vispgrädde/vaniljsås och färska bär.

tisdag 4 augusti 2009

Focaccia med oliver och körsbärstomater


Detta härliga recept är från Leila Lindholms bakbok a piece of cake. Brödet lyckades jätte bra och var enkelt att laga. Förutom att toppa bröden med körsbärstomater och oliver kan man lägga på t.ex. parmesanost, rödlök, rosmarin eller fänkålsfrön.

Ifall man är intresserad av att baka bröd rekommenderar jag att kolla Pain de Martin, en av Sveriges kändaste mat- brödbloggar och Viva Ciabatta som är skriven på finska och lite små ironisk, men recepten verkar bra! Förutom recept skriver speciellt Pain de Martin, om hur brödbakandet verkligen fungerar, en väldigt intressant blogg!

2 bröd

25 färsk jäst
3 dl varmt vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt

Smula jästen och blanda med vatten olivolja, honung ocg flingsalt. Tillsätt lite mjöl i taget och börja blanda till en deg, knåda i ca 5 min. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek , ca 45 min. Dela degen i två bitar och forma till två bollar på ett mjölat bakbord. Platta ut dem så att de är ca 1,5 cm tjocka. Lägg lite olivolja och flingsalt på bakplåten eller bakplåtspappret och låt jäsa i 30 min. Gör små hål i degen med fingrarna, och tryck i körsbärstomater och oliver. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda 10 min i 225 grader.

lördag 1 augusti 2009

Rågpasta - tagliatelle



Nu när jag har fått en egen, länge efterlängtad, köksmaskin och fått lånat en pastamaskin, är det hur enkelt som helst att göra egen färsk pasta! Förstås går det även att göra allting för hand, men det kräver lite mera arbete. Mera om köksmaskinen när jag har hunnit använda den lite mera! Att göra pasta av rågmjöl är lite nyttigare än 100 % durumvetemjöl, och ger även en bra smak!



Pasta för 1-2 pers

1 ägg
2 tsk olivolja
1,5 dl durumvetemjöl
3/4 dl rågvetemjöl
2 msk vatten


Knåda ingredienserna till en jämn pastadeg, ifall du har en köksmaskin är det bara att blanda alla ingredienser med en deg-knådare. Knåda i 10 min. Ifall degen verkar för torr kan man tillägga lite vatten, ifall för lös kan man tillägga lite vetemjöl. Låt stå i 20 min ifall du skall kavla pastan för hand, ifall du använder en maskin behöver degen inte stå. Jag har läst att degen håller upp till två veckor i kylskåp, men har ingen egen erfarenhet av det.





Dela degen i två delar och kör igenom pastamaskinen. Börja med den lösaste inställningen, och så småning om minska på hålet så att degen blir allt mer tunnare. Vik alltid degen dubbelt mellan varje gång du kör den genom maskinen, då får du en mjuk och len deg. När degen är tillräckligt tunn formar man den till önskad form. T.ex. med min pasta maskin kan man göra tagliatelle eller capellinin, eller varför inte asiatiska nudlar. Mjöla lätt tagliatellen och låt torka t.ex. på en stolkant eller på något annat föremål var de får hänga/torka lite. Koka i saltat vatten i 1-2 min. Servera genast med en god pastasås eller med lite god olivolja och riven parmesan. Jag åt min tagliatelle med en klassisk tomatsås.

Man kan även lätt göra tagliatelle för hand, klicka här för att kolla Jamie Oliver´s video!